Jumaat, 19 November 2010

Isabella vs Nazman

Drama Isabella 26 episod yang diarahkan oleh Amie Maziah itu turut dibintangi oleh Datuk Rahim Razali, Fauziah Nawi, Omar Abdullah, Kartina Aziz, Corrine Adrienne, Raja Norbaizura, Yuswaisar dan seorang pelakon baru yang membawa watak antagonis Izreen Azminda.


Drama Isabella menyingkap kisah cinta Isabella yang mengalami tekanan emosi sejak kehilangan kekasihnya Benjamin akibat kemalangan ketika berada di luar negara.

Ibu bapanya, Borhan dan Kasmah membawa Isabella bertemu pakar jiwa untuk mendapatkan rawatan. Selepas beberapa bulan, Isabella hampir pulih dan mula melupakan kesedihannya.

Ketika dirawat di hospital, Isabella berkenalan dengan seorang pesakit Dr Rahim yang lain iaitu Nazman (lakonan Rosyam) yang turut mengalami trauma dan gangguan emosi selepas kematian isterinya yang sedang mengandung.

Oleh kerana mengalami tragedi hampir sama, mereka mula tertarik antara satu sama lain dan seterusnya bercinta.


Selepas Isabella dan Nazman pulih, mereka menjalani kehidupan seperti biasa. Namun begitu, pelbagai masalah timbul dan Isabella didatangi seorang gadis bernama Vivian yang mengaku kenalan lama Benjamin. Siapakah Vivian yang sebenar? Untuk mengetahui konflik yang melanda Nazman dan Isabella, jangan lupa menyaksikan drama Isabella setiap Selasa bermula 13 Julai pukul 9.30 malam di Astro Prima.

Isnin, 8 November 2010

Aku Di Wedding Kamu

Cinta zaman hinggusan....

tamat sudah segala cerita, setelah bertahun akhirnnya ketemu lagi d majlis kamu.. kau nampak lain sgt, kurus sikit rasannya.
adoi, kenapa ni... next question plz, "dah jumpa dia belum" oooi, knp soalan ni je... ahak3..

Tak sengaja lewat depan rumahmu
Ku melihat ada tenda biru
Dihiasi indahnya janur kuning
Hati bertanya pernikahan siapa

Tak percaya tapi ini terjadi
Kau bersanding duduk di pelaminan
Airmata jatuh tak tertahankan
Kau khianati cinta suci ini

Tanpa undangan , Diriku kau lupakan
Tanpa utusan . . . Diriku kau tinggalkan
Tanpa bicara . . . Kau buat ku kecewa
Tanpa berdosa . . . Kau buatku merana
Ku tak percaya . . . Dirimu tega
Nodai cinta . . . Khianati cinta
aku doakan agar kamu bahagia hingga kehujung nyawa
♥ SELAMAT PENGANTIN BARU ♥

dan antara pertama, kedua dan ketiga.. aku memilih yang kedua, ketika ~ kau suami ku KINI

Selasa, 28 September 2010

Bonda Tercinta

Penyakit kencing manis juga dikenali sebagai diabetes mellitus. Penyakit ini menyebabkan ketiadaan atau kekurangan penghasilan insulin, atau badan bersifat rintang terhadap insulin. Insulin ialah suatu hormon yang dihasilkan oleh pankreas. Insulin berfungsi meningkatkan penyimpanan karbohidrat, lemak dan protein. Ia bertanggungjawab untuk proses glikogenesis, iaitu penukaran glukosa kepada glikogen dalam hati dan otot. Insulin juga menyebabkan lipogenesis, iaitu pembentukan trigliserida dan lemak. Ia juga menghalang pemecahan lemak dan meningkatkan penghasilan glukosa dalam hati. Kencing panas mak naik melambung-lambung '26', dokter dah turunkan ke '15', paginya naik semula '24', mak jagalah makan ye.. Risau tahap gaban dah ni..

mak tetiba tumpah darah.. ada kena mengena dengan kencing manis ke? tak pastikan so mooh kita ikuti punca dan sebabnya.. Xmgkin penyakin baru menjelma.. jeng..jeng..jeng

 22:45 - 05:06 bukan lebam menanti, tapi udah hampir sawan dibuatnya..
KECEMASANnya untuk MAK, TRAUMAnya untuk mereka yg menemani pesakit/pewaris si pesakit..

cuma bilik no3 yang berfungsi, adoiii panas hati.. 
keputusannya, disambung hari rabu nanti... eammmm, alasan kena jumpa dokter pakar bahagian yang berkenaan... so jawapannya to be continue rabu...

Rabu menjelma...
Assalamualaikum semua, baru balik hosp.. DR sudahpun menjalankan tugasnya yg mgkin sempurna baginya.. jawapannya masih 'tiada jawapan', disambung 24/11/2010... Apa 2411,no tidak.. mana boleh mcm ni.. tarikh 2 yg paling aku nanti2kan because big day utk dy.. Tidak No.. Aku dah cuba nk tarikh lain tp DR ckp, hari itu yg sesuai.. oik, terpapam aku sejenak, sejanak jelah..hehe.. apa alasan aku untuk melepaskam diri, mesti x bolehkan, apepun mekasih ye DR sbb berjaya sentapkan jiwa rindu aku yg sedang bergelora.. akhirnya ini kata2 aku "whatever lah DR, see you in 2411... so samalah dgn alkisah tentang misteri my mom... Wassalam.. nk sambung titon...dadadadad

Rabu, 22 September 2010

♥ Bila Aku Rindu Senja

tidakkk... tidaaaaaaaakkk jiwa kacau lagi, sawan kembali... rindu dia, boleh ke?


Dia yang kini jauh di perantauan.. 
US ooh US
kau pernah pesan 
"andai rindukan saya lihatlah mentari senja, kerna disitu ada saya"

6:02pm

mentari hampir menyembah bumi..

awak hampir hilang dari saya, percayalah sejauh mana awak berada saya tetap menunggu awak, sayang saya memg milik awak... kini dan selamanya..

 walau awak dah hilang, saya percaya disebalik cahaya mentari itu, kerna ia memaparkan betapa indahnya jika saya masih terus menyayangi awak... terima kasih wak...


terima kasih sekali lagi wak, sbb yakinkan saya akan cinta yang satu... Walaupun cinta itu bukan milik kita, apakan daya kita merancang tuhan yang tentukan siapa jodoh saya.. bukan niat nak dustakan janji.. antara cinta dan keluarga saya terpaksa memilih 1..

Selasa, 21 September 2010

Sayang Umurnya Tak Panjang

09 sept 2010 bersamaan 30 ramadhan 1431h, malam terakhir dibulan ramadhan. Eahhh esok raya, bukan itu yang aku nak cerita. Walau hati gelocak riang, akan tetapi genab jugaklah usia arwah abg "FARID" yang ke 34thn, sayang umurnya tak panjang, tuhan hanya pinjamkan abg dalam keluarga kami, untuk 2tahun. 


Walaupun tak sempat, aku mengenalinya, namun nama itu tetap terpahat kukuh disanubari.. Arwah menghempuskan nafas terakhir ditanah kelahirannya Singapura pada 24 okt 1978, di ulang tahun kelahiran alang yang ke5 & kerna itu mak abah pindah semula ke melaka, kini hampir 32thn tarikh itu berlalu.. Walaupun belum dilahirkan, aku tetap akan mengigati sejarah itu. 


Seorang lelaki yang dilahirkan dalam kelompok kaum hawa. Arwah abg "FARID" berwajah bulat, bermata sepet, berkulit hitam manis, kurus tinggi, ensem mcm abah @ dalam kata lain kira samalah mcm abah, satu yang beza arwah tak suka berbaju. 


Aku bersyukur kerna dikurniakan seorang lelaki yang bernama abg. Abg "FARID", aku adikmu berdoa dari kejauhan agar kamu berada di syurga yang indah.. Akak tetap sayang dan ingat pada kamu. Insyaallah andai diberi kesempatan ingin sekali adik mencari tanah pusaramu.. Al Fatihah

Rabu, 1 September 2010

♥ Genting Highland, Kami Jejak Kau Lagi..


31 August 2010

 

 

Memory yang tercipta antara kita, cukup untuk menceritakan pada dunia.. Hati kita kini bersatu selamanya, Walaupun beribu rintangan yg pernah hadir antara kita, kau tetap menyakinkan aku yang satu itu.. 


Genting Hingland kini kami menjejakimu, benar kata mereka tempat ni menjanjikan kebahagian, keseronokkan & kesejukan ... ;)))

Sabtu, 21 Ogos 2010

♥ GSC Signature @ The Gardens

Sepetang berjalan2 bersama dia 'lagi', mencari-cari apa yang xpasti.. jejalan di kaki 5 sebuah bangunan mewah alahai terasa bangga mcm org berduit plak, setiba di persimpangan aku terhidu masakan yg 'alahai, laparlah plak kan', lalu dan berlalu kami mencari2 dr mana dtgnya.. tetiba hidung 'occeh, hidung tau' haha.. ayat terbaik wook.. sambung cerita td, tetiba terpegun dengan sinema @ restoren mewah.. maka kami dengan rasa penuh duit di poket melangkah masuk, sah terpegun lagi.. GSC Garden ada 3 tingkat, 1 kaunter tiket dan bar tender , 2 dan 3ft Restoren.. maka kami terus naik tingkat 2, sekali lagi.. alahai cantiknya, mewah, tenang, mcm nk duduk terus kat situ.


Bab menu- apa!! biar btl mcmne nk sebut perkataannya ni, harga usah tanya.. sebelum lidah lebih terbelit, aku memilih Chicken Chop, dengan ini terciptalah ayat 
'Dinner at Garden GSC dengan dia insan yang dulunya pertama dan yang utama di hati :p


sangat cantik ~ mewah..
 Chicken Chop = RM15.00 
* sangat kenyang + banyak sangat2 = Gemuk..

Sprite = lupa hargalah..


Tak tahulah, kenapa eak... dengan dia, kami mesti berSprite... 
Pelik2....

sesiapa yg rasa xnak percaya silalah dtg tgk sendiri... "ugut@cabar"

Rabu, 18 Ogos 2010

Kemensah + Grand Seasons + Kenduri BFF

Saturdey yang paling kibot dlm hidup, nak tolak kiri tak boleh tapi..... (mgkin boleh tp x sedap pulak), mahu ditolak yang depan.. KAU my BFF, kalau KANAK.... Sorry to say lah aku nak tolakkan... bukan pasal lagi best dari yang lain, keluarga aku adalah segalanya bagi aku, nottah.. dan akhirnya semua aku join. baik tak aku? Yang kiri ni, asal kau nak jugak tarikh 2.. Emo aku sekejap..


Kanan family aku, itu adalah perkara yang paling wajib cuma tidak sewajib yang lainnya..  07 ogos 2010, bukan je pasal anniversary my close sister Mimi. Tapi pasal rancangan yang dah dirancang berapat yang tak berapa nak lama :) and dah plan nak sambut 2 birthday boy, anak adik aku dgn kaklang, Mohammad Syafiq Syahmi 1 thn, dgn birthday Mohammad Raizzudin 8 thn.. 

Kalau ditanya apa yang best, tak tercakap :D cuma tahun pertama kami bergathering tanpa kaklong and kakngah, kaklong sarat mengandung. lagipun dia menetap di perak, perak bukan alasan cuma 2 lah dia.... kakngah, Out Station, dia kata kalau tak pergi company tu bungkus.. suka2 je kan... dan kakngah, tetap hantar askar2 dia 4org.. 


Syukur alhamdulillah kedua2 majlis Gathering Mohammad Noor Saleh & Ramlee Adam, berlangsung dengan lancarnya walaupun kami terpaksa mengejar masa, apa yang penting kerja sama.. hehe... yang penting aku jaga hati keduanya.. pagi d kemensah, tghri d grand seasons, dan sebelah mlmnya kami berada d majlis kesyukuran rumah membe.. makan + makan + makan = hilang diet aku hari 2.. yang penting aku jaga hati mereka..

 Kemensah
09:00 - 11:30am

 Mak Mertua yang sediakan, dan aku datang untuk MAKAM. Nasib baik LAKSA.... 
LAKSA dan AKU adalah BFF jugak :p


ini baru aku yang buat, amacam boleh jual X? uhuhu


Ini yang aku dapat kongsikan.. sebab tak ada mood, aku ingat family aku je taim 2.. kejam X, tak kot, kan :D

 Grand Seasons Time
 12:00 - 04:00pm
simple tapi menarik~

Cupcake dari aku ~

Kek dari adik untuk anak dia~

Last minute baru nak bungkus, hadiah dr maksu. Yang bungkus pulak, ibu kpd birthday boy~

birthdat boy, anak ke2 shida~ 
pantang tgk camera, sengehhhh memanjang.

yaya & izal~
pun sama pantang kalau org kata 'cepat2 amk gmbr', confirm macam2 aksi dorg ni..


Diana Rashid ( cucu sulong/minah camera )~
dy ni bukan pantang lagi @ dgn kata lain kamistry 'btl ke ejaanNya' hihi, d mana ada camera d situ ada dy.. ibarat nk cari diana, carilah camera atau sebaliknya.. tak caya, saksikanlah picture yg seterusnya...

nard (last) - kaklang (no 3) - aku (no 5)- diana (anak kakngah)- shida (adik no6)
kaklang (org kata kembar aku, ye ke, sama ke) tp aku baik skek kot..

my mom - 
diana~ pandai dia kipas mak aku..

diana - syafiq
( dia lagi )

1

2

3
* ikutkan byk lagi pic dia tp rasanye klu letak pic dia je, da bukan blog aku la rasanye kan, hehe.. apepun dia adalah ank buah aku yang paling aku sayang... Umur dah 17thn...

baby (no 3, ank kakngah) dan aku

ini jelah yg dapat aku kongsikan, penat nak upload.. kalau aku rajin aku + lagi ye...sekian...

♥ Pameran Keranda Di Muzium Negara

Aku dan Kau

Sekali lagi kita jumpa, pameran keranda menjadi tempat tujuan. Sepanjang perjumpaan tadi, sikitpun aku tak rasa perubahan kamu, tapi gurauan kita tetap ada batasnya. Rasa macam tak bestpun ada, hehheehe... Yelah apa nak buat, kita kini cuma temenan....

Stop, cerita pasal pameran.. Tiket murah dan berbaloi2.


Dewasa RM2 engget je, 
kanak-kanak bawah 12thn percuma, aah ye ke? lupa pulak aku..
Kamera kena RM3 engget

Lagi mahal harga kamera dari tiket orang, uhuhu.. Sure korang akan rasa seram time nak beratur beli tiket, automatik rasa nak kennnn lah, nak cancellah.... Ditambah suara dan muzik2 yang pelik2, bunyi cengkerik. Pergghhhhhhhhhhhhhh...

Langkah pertama dipintu gerbang, kita di hidangkan dengan kuburan rangka manusia yang terdampar sepi. Cool lagi, alah apa sangat, kan :p.... Jalan punya jalan, baca punya baca, baru kitorang perasan, aku dengan dia je, amik kau.. Barulah datang seramnya, apalagi tiba-tiba rasa takut teramat. terus berjalan dakap berdakapan, peluk berpelukan dan pegang berpegangan, mana mungkin... Seminit lepas 2 baru ada orang join, trip kami cuma sayang sekali... dorang ni sengal sungguh, memekak je. Tahulah korang jalan dengan couple tak payahlah buat aku jelessss sampai macam 2 :p

after jummm, ini untuk tatapan kamu semua,
Selamat menikmati..

Selamat datang ke Pameran Keranda : 1 April - 20 Jun 2010 kemudian ditunda hingga 31 Ogos 2010, so sempat lagilah kalau korang nak tengok dengan mata sendiri.. terbaik wook..

Peralatan yang digunakan untuk urusan memandikan jenazah

Kereta Tarik Jenazah

Pengkebumian Batu Kepingan yang dijumpai di pesisir pantai di Lembah Bernam Negeri Perak

Keranda Buloh Masyarakat India dan Tok-tok Sami

Pengkebumian Tajau dimana mayat dimasukkan ke dalam tempayan

Keranda Emas Promethean yang bersadur emas tulin 14 karat
(inilah kumpulan budak2 yang bising tadi, spooiiiii)

Pakaian diraja yang akan dipakaikan kepada si mati



 Jenis-jenis Pengkebumian masyarakat dulu.
LUPA lak den, apo namo eahh..

Pengkebumian Lanoh

Pengkebumian Bateq
yang menarik, digantungkan di atas pokok

Senarai harga tiket masuk ke pameran dan kategoriNya

Tiket Masuk dewasa (Per Head)

keranda kanak2 dan someone

Ini ajalah yang dapat aku kongsikan, pening aku nak upload.. 
Gi lah tengok sendiri, best bebbbb.

Tiny Hand With Animated Rainbow Hearts