Ahad, 27 November 2011

TUTORIAL : Tukar Font Blog

Salam Ma'al Hijrah 1433

Malas cerita panjang, kita terus ke tajuk utama ye.
* tutOrial ini hanya untuk penguna MINIMA TEMPLATE. Kalau korang nak tukar jugak, tengok bawah ni ye, saya akan ajar caranya.

* sebelum mulakan semua kat bawah ni, Download Full Template dulu senang nanti kalau tetiba korang tak suka ke. :)

MINIMA TEMPLATE - Step 1

1) Click Design >> Edit Posts >> Tarik bawa sikit, jumpa macam gambar ni. Click yang dalam kotak purple 2 ye.


2 ) Then dengan selamba badaknya, keluar kotak yang kita mahukan. So kita tick kat dalam kotak 2 jugak. Minima, SAVE TEMPLATE. Siap untuk step 1

Step 2 bermula.

1 ) Pergi ke Edit HTML .. Tick *expand widget template

2) Then tekan Ctrl+F, cari code
<Variable name= @ "Text Font"

dan jumpa code macam ini? Tukarkan text nama font yang ada dalam kotak purple ke font yang korang nak. 


* Nama font, boleh cari di Microsoft Office Word.. 

2 ) tekan Preview dulu, kalau ok Save Tempate.

Semoga berjaya!!

Tiada ulasan:

Tiny Hand With Animated Rainbow Hearts