Selasa, 6 Mac 2012

Google Friend Connect Akan Ditamatkan




Google Friend Connect telah pun dilupuskan baru-baru ini kepada semua pengguna Wordpress tetapi pengguna Blogger masih boleh menggunakannya. Namun adalah wajar kita mengambil tindakan awal untuk bersiap sedia jika Google hentikan perkhidmatan terhadap pengguna platrom Blogger lak selepas ni. Impak pemansuhan Google Friend Connect pada dasarnya tidaklah begitu besar kerana fungsinya sebagai justifikasi rakan-rakan yang mahu kawan dengan anda. Dari SEO lak tidak memberi apa-apa manfaat malahan dianggap pengganggu dari segi external link. 

Namun begitu GFC ( Google Friend Connect)  adalah satu widget yang amat popular dan wajib kepada mana-mana blogger yang baru atau lama. Ianya juga sebagai pemberi semangat kepada blogger seiring dengan pertambahan followernya. Dan buktinya boleh dipaparkan dengan pelbagai segmen berkaitan GFC ini. Namun Google terpaksa menghentikan perkhidmatan GFC untuk memberi laluan pada anak emasnya Google Plus. 

Terdapat beberapa alternatif untuk menggantikan widget follower. Baca SINI

6 ulasan:

Tihara berkata...

ooo..widgwt folower dah takde ke lepas ni..adoih maleh betul nk memikio ni :)

Ayesha Ramlee berkata...

@Tiharakena tukar cepat, nanti kena remove

Hanif Idrus berkata...

hehehehe...blogspot still ada tapi wordpress ..huhuhuhuu...kekek
Thanks Ayesha link post saya...

Ayesha Ramlee berkata...

@Hanif Idrus tapi membe ayesha punya blog, abis da followers dia jadi 0

jahajahatable berkata...

@Ayesha Ramlee

maksudnya? tuka ape ni? ta paham lah? ape yang nak ditukar?

Ayesha Ramlee berkata...

@jahajahatable followers yang dulukan boleh tukar2 warna. ada HTML code, blogger punya mana ada code kan?

Tiny Hand With Animated Rainbow Hearts