Jumaat, 27 April 2012

Cara Saya Dapatkan Sponsor Untuk Giveaway Kemarin...

100% Idea kak IntanBerlian dan saya galakkan korang ikut cara ni, sebab ini BUKTINYA

Alhamdulillah dan seperti yang kalian tahu Giveaway : Saja-saja Nak Menang by AyeshaRamlee telahpun melabuhkan tirai & hanya menanti masa untuk saya umumkan pemenangnya sahaja :]
 
antara pesanan mereka

First sekali jika u all plan nak buat GA.. U ALL KENA PANDAI URUS MASA... TIME MANAGEMENT U ALL KENE CUNLAH JAWABNYA.. (^_^)... maksudnya, jika u all dah terfikir salah satu syarat untuk orang join GA u all tu, adalah follow or like sponsor.. pastikan u all dah dapatkan semua sponsor sebelum GA u all dah on.. kiranya takdalah nanti bila GA u all dah on baru nak dapatkan sponsor.. so, time tu dah berlaku sedikit kekurangan 'faedah' lah untuk sponsor.. maybe yang awai2 join tak follow or like sponsor or nanti merumitkan u all untuk inform sorang2 peserta supaya follow or like sponsor yang baru.. (",)

Macam saya.. saya plan bulan 2 nak lancarkan GA... so, awal bulan 1 or pertengahan bulan 1, saya dah start hantar emel kepada sponsor.. Dengan kata lain.. CARI SPONSOR AWAL SEBULAN OR SETENGAH BULAN (",)... U all kena ingat, tak semua sponsor @ blogshop mampu melayan emel kita ni secepat yang mungkin.. kiranya, kita pun kena memahami situasi sponsor jugaklah.. (",)

Bila u all dah dapat bajet time yang cun tu.. u all pun startlah cari sponsor.. Ohya, SAYA GALAKKAN U ALL CARI SPONSOR BLOGSHOP untuk mengelakkan kena tipu or apa2 je lah yang sewaktu dengannya.. Bila blogshop, dah sah2 lah mereka nak jaga nama baik business mereka kan... Orang persendirian pun ok je sebenarnya tapi make sure u all kenal merekalah... jangan sampai tiba2 bila nak tuntut hadiah.. ada pulak sponsor yang menghilangkan diri (",)

Saya banyak dapatkan sponsor melalui GA2 yang saya pernah join sebelum ni... Saya cari sponsor dekat FACEBOOK.. (Blogshop yang tengah anjurkan GA @ rajin anjurkan GA @ yang kurang jumlah LIKED mesti akan berminat untuk jadi sponsor) Normally, bila sponsor ada fanpage, mereka pun ada blog jugakkan.. (",)... Dapatkan emel sponsor dari info mereka di FACEBOOK.. jika takda, checklah dekat blog mereka pulak.. mesti ada emel.. hihii.. U all hantar emel kepada sponsor dengan bagitahu.. APA TUJUAN GA U ALL TU... BAGI DETAIL2 GA U ALL.. BERAPA LAMA TEMPOH GA, APA SYARAT2 GA & APA FAEDAH YANG SPONSOR AKAN DAPAT.. JANGAN LUPA, BAGI JUGAK LINK BLOG U ALL (",)

Lepas tu, tunggu je lah maklum balas dari sponsor tersebut.. (",) Tapi u all janganlah pulak demand2 yer... Bila sponsor tanya apa hadiah yang mereka kena sponsor.. janganlah mintak banglo sebijik pulak..hahhahha... Just cakap "Terpulang dekat awak.. awak boleh sponsor seikhlas hati"... macam kurang 'kemanisan' apabila u all yang minta apa hadiah yang u all nak mereka sponsor (",).. Lagi satu, jika mereka tak dapat jadi sponsor.. jangan marah2 tau..cakap je.. "takpa, saya faham situasi awak.. thanks"... Bila kita mencari sponsor.. Kena lah ingat yang "BERBUDI BAHASA ITU AMALAN MULIA".. (sepatutnya memang wajib dijadikan amalan seharian kita) (",)

Bila dah setuju untuk jadi sponsor... u all janganlah sampai tak inform apa2 langsung tentang GA u all tu dekat sponsor.. janganlah sampai putus hubungan.. hanya ketika nak kan mereka baru berhubung.. (",).RAMAH TAMAHKAN DIRI U ALL DENGAN SPONSOR... maksudnya.. bila GA u all dah on.. inform sponsor.. bila u all dah buat entry promote.. inform sponsor... bila GA u all dah tamat.. inform sponsor.. macam tu lah jugak bila dah ada pemenang.. (",) Barulah sponsor ni rasa sejuk je hati sponsor hadiah untuk u all.. hihii.. siap sanggup nak sponsor lagi untuk next GA... (",)... Yap, serius.. trylah jadi ramah tamah... sebab semua orang akan suka dengan mereka yang ramah tamat... gerenti, sponsor tu pun boleh jadi kawan u all @ pembaca tetap blog u all.. (",)

7 ulasan:

Aien Nia berkata...

Wahh bagus lah cara awak..
Boleh saya amalkan kalau nak buat GA nnti..

AMNA berkata...

nicee ^^

Tihara berkata...

akak ada sponsor sticky post kan..nti reminds ey..:)

IntaNBerliaN berkata...

ooo AR ikut tips2 ni ek.. baguslah.. tahniah yer ramai sponsor n ramai yg join :-)

-SUPERGIRL- berkata...

pandai awk cari sponsor .. :)
patot lah hadiah byk ..

xsabar nak tgk sape menang ! hehe

Tyra Faiera berkata...

Ainun pnh sponsor untuk stu GA nih tp sponsor tuh tak letak pun link Ainun.Dia letak nama orang lain tapi hadiah yg ainun sponsor. Bila Ainun tegur,dia tukar tp salah eja nama tp tuh pn masa dh nk trikh tamat. Soo konklusinya peserta tak follow pun Ainun :)

eyka yuca mika ツ berkata...

nice one :D

Tiny Hand With Animated Rainbow Hearts