Isnin, 29 Oktober 2012

Raya Korban Ayesha Ramlee

Salam, tak terlewat rasanya utk ayesha ucapkan 'selamat hari raya korban kepada seluruh umat islam'. Terima kasih tuhan utk nafas yang masih kau berikan
Raya!! Raya!! Ikut giliran, balik kg ashben. Apakan daya (dlm hati, girang sebenarnya) tak dapat ikut jadual. Sy balik side sy, Yeeahhhh, kumpul lagi dengan adik beradik saya. 1. Ashben kerja pagi raya. 2. Ada hal yang harus kami selesaikan. Walaupun ini first time saya beraya tanpa suami disisi, takdelah terasa sgt bila 6 dr 7org puteri, ramlee plus ah chik berkumpul. Gamat suasane. Tahu jelah perempuan, hihi.
Sembang punya sembang, tiba2 abh kata bohong. Apalagi tambah sawan dan virus betul ke bohong dengan pantasnya telah menular. Sampaikan mak kata, bohong bohong 'kang nie makan dia', hahaha. I lover my family.
Walaupun keakrapan kami 7beradik telah di rampas oleh abg ipar, kami ber6 tetap 1 hati dan happy2. 20tahun dah, kak long tak pernah beraya dengan kami. Nak jumpa apatah lagi, takpe. Tapi sbb suami dia, sy macam badi sikit utk terima org dari negeri nie. Sbb sy rasa mereka tetap sama. Walaupun kata arwah nenek 'akak (ayesha) jgn kerana nila setitik rosak susu sebelanga' seriouslah sy tak pernah lagi jmpa, org dari negeri ni sejuk je bila kasi pendapat atau apa2pun lah. Atau mgkin ada, cuma sy yg tak perjumpa lagi.
Gambar raya? Sayanglah. Semua gambar ada dlm camera. Adalah sekeping dua, gambar. Gambar masa shopping at Nilai 3
P/s: gambar ayam nak buat dah. love my family.

Selasa, 23 Oktober 2012

TUTORIAL : Coding Baru Nuffnang

Walaupun blog Ayesha Ramlee bukan penguna iklan Nuffnang, aku tetap nak buat tutorial ni. 

1. LOG IN Nuffnang > Lepas tu klik step 1 dan 2 seperti yang saya tunjukkan (gambar bawah)

2. Inilah tapak-tapak iklan yang saya maksudkan. Klik Next dan Next untuk coding yang selanjutnya ye. Done!

** tekan SINI untuk cara nak masukkan coding tu dalam blog

TUTORIAL : Blockquote Shadow Macam Saya

Tak perlu banyak bebel, kita terus tajuk utama yea..
Mood : Panas suam2 hari ini.

1. Template > Backup template lama 'dulu' > Edit HTML > F3 search .post blockquote {

2. Dah jumpakan, tepuk tangan. Yang tak jumpa tu, tak tahulah. Saya guna template denim.. Lepas tu, gantikan kod tadi dengan bawah ini.


.post blockquote {
background:url(http://i.imgur.com/VhEc4.png);
border-top: 2px dotted #000000;
border-left: 2px dotted #000000;
border-right: 2px solid #000000;
border-bottom: 2px solid #000000;
border-radius: 5px;
margin:1em 20px;
padding: 5px;
}
.post blockquote:hover {
background-image:url(http://dl3.glitter-graphics.net/pub/650/650813hs7chex7nq.gif);
background-position:bottom right;
background-repeat:no-repeat;
-moz-box-shadow: 0 0 10px #000000;
-webkit-box-shadow: 0 0 18px #000000;
}

3. Preview kalau tak yakin, save.. Siap

* merah tu tukarlah apa yang korang nak

Sabtu, 20 Oktober 2012

Lawak Hairuddin Omar vs HAI-O

Assalamualaikum, gelak jap.. adoi dorang ni, macam ragam, bola oooh bola.

Sebelum korang baca entry aku, perkata kOme singgah baca entry terpantas dari en.zamani 84, jangan tak reti nak datang sini semula yea.

Persoalannya : HAIRUDDUN OMAR bukan sama ke dengan HAI-O

Follow and Like My Page Business



Antara koleksi Kid Fashionista yang paling HOT

'CLOTH DIAPER' adalah stock Kid Fashionista yang paling extra HOT..
RETAIL PRICE - RM29PCS
STOCK SEDIA ADA - 110PCS SAHAJA LAGI
FIRST COME AND PAY WILL GET, NO RESERVATION.
INTERESTED??
sms : 0122637645
email : kidfashionista8@yahoo.com
sms : 0122637645
email : kidfashionista8@yahoo.com
p/s: kejap lagi saya nak updaye stock baru (BABY BLANKET) 

Jumaat, 19 Oktober 2012

Memang Layan Taim Hujan, Alhamdulillah

Bismillah.. Jemput semua, Lemping Sambal Geragau + Teh O.

Teringat pada KG halaman, makan kat pangkin layan jugak ni.. Dengan angin pantai yang sepoi2 bahasa, aduh... rindunyaaaaaaa

TUTORIAL : MenuTab

Bangunnnn, selamat petang cikgu.. **berangan hujan2 nie, best jugak...

Saya dah ada menutab baru, walaupun simple tapi saya suka, saya suka 'mey mey'. Memandangkan mood nonton tv udah layu kerana astro.. Kita tutorial ajelah yea

Tutorial untuk membuat tab menu / navbar menu adalah seperti berikut:

1. Proceed > tick "Expand Widget Templates"

2.Copy dan paste kod di bawah

<style type='text/css'>
#polsmenu{margin-bottom:30px;}
#polsmenu ul{
border:0;
text-align:left;
margin-left:120px;
}
#polsmenu li {
display:inline;
}
#polsmenu li a{
background-color:#363636;-webkit-transition-duration:1.5s;-moz-transition-duration:1.5s;
-webkit-transform: rotate(-13.37deg);
-moz-transform: rotate(-13.37deg);
-moz-border-radius:5px;
-webkit-border-radius:5px;
padding:5px 10px 5px 10px;
}
#polsmenu li a:hover {
background:#eee;color:#151515;
-webkit-transform: rotate(13.37deg);
-moz-transform: rotate(13.37deg);
}

</style>

<div id='polsmenu'>
<ul>
<li><a href='http://chikimaruko.blogspot.com'>ENTRIES</a></li>
<li><a href='LINK''>MENU 1</a></li>
<li><a href='LINK'>MENU 2</a></li>
<li><a href='LINK'>MENU 3</a></li>
</ul></div>

3. Save.. Siap

* kalau nak tambah link banyak2, masukkan ayat ni sebelum </ul></div>
<li><a href='LINK''>MENU 4</a></li>

Khamis, 18 Oktober 2012

Support Hugh's Fish Fight

Sign up for the campaign, jika rasa kita sama.
826,490 itu Ayesha Ramlee
First time tengok, aku rasa kesian + sedih + marah atau dalam kata lain sangat terkilan. Tanpa tunggu siaran tamat, aku search apa itu 'Fish Fight'?

lihat video ini dan rasakan kesedihan aku

Macam ni, ikan yang ditangkap dilaut utara *North Sea setengahnya mereka ambil dan sisanya dibuang semula kelaut dalam keadaan MATI. 

Ish tak terdaya aku nak terangkan, sedeynya.. Kenapa tak lakukan sistem Quota? Berapa jumlah ikan tertentu untuk ditangkap. Kenapa harus merosakkan sistem perikanan?. 

Tengok ni, satu lagi videonya

Tengah Search Skill Buat Pai

Assalamualaikum... Sila angkat tangan pada yang terliur seperti aku, hihi...

Dulu punya cerita, ashben ajak makan pai dekat cafe. aku cakap 'takpayah nak mat saleh sangat' karipap sudah, oleh disebabkan itu dia (hubby) berenti makan pai. Aku tak makan pai sebab plantar bau kuat sangat, tart pun aku tak makan, walaupun beratus-ratus orang kata 'WAJIB ADA' dalam senarai kuih raya.

kali ini, korang comment pulak tau... siapa yang tengok MasterChef Malaysia semalam? 
Ujian penyingkiran. Menu Pai bercitarasa Malaysia!
Aku memang dah agak ilaika yang tersingkir.
adat bertanding, mesti ada yang kalah.
kembali tajuk asal. Credit : GOOGLE
fuhhhhh, makin terliurrr
dalam keadaan sangat teringin mcm ni, nasib tak ngandung. mau meleleh air liur baby.. Okey, ayoh kita mulakan dengan buat 'PAI KENTANG', confirm sedap kita try inti apple pulak.. 'KALAU' :)
SERANG DAPORRR..

Bikin kontroversi atau saje mahu tahu.. hihi
** Apa benda yang hitam 2?
p/s: Lama tak buat dumpling udang

Rabu, 17 Oktober 2012

TUTORIAL: HTML Blogspot Colour

Salam all. Tutorial petang ini, saya nak menyenangkan diri sendiri yang malas nak search lama..


Colors

Hex Code  Color  
#FFFFFF
#FFFFCC
#FFFF99
#FFFF66
#FFFF33
#FFFF00
#FFCCFF
#FFCCCC
#FFCC99
#FFCC66
#FFCC33
#FFCC00
#FF99FF
#FF99CC
#FF9999
#FF9966
#FF9933
#FF9900
#FF66FF
#FF66CC
#FF66CC
#FF6666
#FF6633
#FF6600
#FF33FF
#FF33CC
#FF3399
#FF3399
#FF3333
#FF3300
#FF00FF
#FF00CC
#FF0099
#FF0066
#FF0033
#FF0000

Hex CodeColor
#66FFFF
#66FFCC
#66FF99
#66FF66
#66FF33
#66FF00
#66CCFF
#66CCCC
#66CC99
#66CC66
#66CC33
#66CC00
#6699FF
#6699CC
#669999
#669966
#669933
#669900
#6666FF
#6666CC
#666699
#666666
#666633
#666600
#6633FF
#6633CC
#663399
#663366
#663333
#663300
#6600FF
#6600CC
#660099
#660066
#660033
#660000
Hex CodeColor
#CCFFFF
#CCFFCC
#CCFF99
#CCFF66
#CCFF33
#CCFF00
#CCCCFF
#CCCCCC
#CCCC99
#CCCC66
#CCCC33
#CCCC00
#CC99FF
#CC99CC
#CC9999
#CC9966
#CC9933
#CC9900
#CC66FF
#CC66CC
#CC6699
#CC6666
#CC6633
#CC6600
#CC33FF
#CC33CC
#CC3399
#CC3366
#CC3333
#CC3300
#CC00FF
#CC00CC
#CC0099
#CC0066
#CC0033
#CC0000

Hex CodeColor
#33FFFF
#33FFCC
#33FF99
#33FF66
#33FF33
#33FF00
#33CCFF
#33CCCC
#33CC99
#33CC66
#33CC33
#33CC00
#3399FF
#3399CC
#339999
#339966
#339933
#339900
#3366FF
#3366CC
#336699
#336666
#336633
#336600
#3333FF
#3333CC
#333399
#333366
#333333
#333300
#3300FF
#3300CC
#330099
#330066
#330033
#330000
Hex CodeColor
#99FFFF
#99FFCC
#99FF99
#99FF66
#99FF33
#99FF00
#99CCFF
#99CCCC
#99CC99
#99CC66
#99CC33
#99CC00
#9999FF
#9999CC
#999999
#999966
#999933
#999900
#9966FF
#9966CC
#996699
#996666
#996633
#996600
#9933FF
#9933CC
#993399
#993366
#993333
#993300
#9900FF
#9900CC
#990099
#990066
#990033
#990000

Hex CodeColor
#00FFFF
#00FFCC
#00FF99
#00FF66
#00FF33
#00FF00
#00CCFFDeepSkyBlue
#00CCCC
#00CC99
#00CC66
#00CC33
#00CC00
#0099FF
#0099CC
#009999DarkCyan
#009966Teal
#009933
#009900Green
#0066FF
#0066CC
#006699
#006666
#006633
#006600Dark Green
#0033FF
#0033CC
#003399
#003366
#003333
#003300
#0000FFBlue
#0000CCMed. Blue
#000099Dark Blue
#000066Navy
#000033
#000000Black



Selasa, 16 Oktober 2012

Semoga Jimmy Dan Suhaila Tidak Bermusuhan – Datin Muniroh

Pastinya anda sudah mengetahui berita penceraian antara Jimmy Shanley dan Suhaila yang telah berlaku minggu lalu. Sehingga ke hari ini, kedua-duanya masih enggan memberikan komen mengenai perpisahan tersebut. Namun B*pop Ahad lalu berjaya mendapatkan reaksi daripada Datin Muniroh, ibu kepada Suhaila.
Secara ringkasnya, Datin Muniroh berharap agak anaknya, Suhaila dan Jimmy tidak bermusuhan walaupun selepas penceraian ini. Abang Nara petik sedikit kata-kata yang penuh berhemah daripada Datin Muniroh untuk tatapan anda:-
Saya tidak mahu menyalahkan atau menyebelahi sesiapa. Jimmy dan Suhaila masing-masing ada baik dan buruknya. Tidak manis untuk saya mengaibkan sesiapa, apatah lagi jimmy pernah menjadi sebahagian daripada keluarga kami. Hubungan keluarga kami dan keluarga Jimmy memang rapat. Pada raya lalu, kami saling mengziarahi cuma Jimmy saja seperti menjauhkan diri. Saya ingin memberitahunya, jika enggan datang ke rumah, saya sanggup membawa cucu saya ke mana-mana lokasi untuk dia berjumpa. Saya faham mungkin Jimmy segan tetapi apa yang berlaku itu antara dia dan Suhaila. Cuma saya ingin berterima kasih kepada Jimmy kerana menhadiahkan seorang cucu yang comel yang menjadi penghibur di rumah.

credit : beautifulnara

Isnin, 15 Oktober 2012

TUTORIAL : Scroll Box Bloglish

Salam All..

Sekali lagi entry kali ni, khas untuk aku dan semua yang sangat rajin tukar2 template. Yelah tiap kali tukar, tiap kali aku search blog orang.. Untung korangkan, hihi

First, credit : lyssa secret.

Jom ikut Step di bawah :

1. Log in > Template > Edit HTML > Proceed > Tick "Expand Widger Templates"

2. Tekan Ctrl F dan cari tajuk bloglist korang, cth : Blogspot.Com (ini aku punya)

3. Bila dah jumpa tajuk bloglish korang tu kan, cuba korang tengok code-code di bawah tajuk yang korang cari tuh. Ada tak code macam ini:


<div class='widget-content'>

4. Now, gantikan code di atas dengan code ini:


<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:200px;'> 
* Yang warna merah tu, gantikan dengan size height korang ye.

5. Sudah kan? Cuba PREVIEW dulu. Kalau menjadi, SAVE terus ok? 

=SELAMAT MENCUBA SEKALIAN !=

Jom Blogwalking Sampai pengsan

Credit : ZAMANI84
simple entry, saya masih kurang sihat
mahu menjadi peserta ke 150? tekan SINI


Ahad, 14 Oktober 2012

Weekend yang tidak ada bezanya


Assalamualaikun, baru beberapa hari tak update rasa rindu pulak. Ingat dulu saje nak bawa diri yg makin terguris ni, last2 sini jugak yang aku luahkan. Kalau apa yg aku pendam ni tak salah, mau panjang lebar entry hari ini. Jadi smile jew lah :)

Weekend yang sunyi lagi sepi, tak tahu nak buat ape? Kerja rumah melambak, satu pun aku tak usik. Bosan yg teramat sgt. Astro asyik cerita yg sama. Cuaca mcm lembam jew. Nak jalan2 takut hujan, kl kalau dah hujan, jem setidaknya.

Malas punya angkara, lunch tadi cuma 'susu + nestum + out'. Skang dah lapar semula, nasi ooooh nasi, come to umi ;)

Rabu, 10 Oktober 2012

AMARAN : Virus Menyerang Lagi..

Assalamualaikum,

Dengan segala rasa yang masih berbekas di sanubari dan jiwa raga (sengal), saya 'AyeshaRamlee' tidak dapat mengappedit ini blog, di atas, bawah, tepi kiri dan kanan kerana (merapu).. 
hati O-o 

Terakhir dari saya, sudi2 datang dan baca segala apa yang saya tinggalkan disini. Dan apa yang tercatat disini adalah benar sebenarnya, tiada yang donggeng semata. 

p/s: bengkak hati, tab kena virus gambar lagi.
ikut rasa binasa, ikut hati (aku balingkan jugak tab nie karang). banyak kali dah, kita format. habis hilang semua games, upload lagi.. malassss

Wassalam, jgn lupa datang yea. Jangan biarkan blog saya sunyi dan bersawang.

Rabu, 3 Oktober 2012

TOLONG BLOCK FACEBOOK DIA

IKUT MULUT AKU YANG JAHAT TAHAP SETAN NI, NAK JE AKU MAKI2 SERANAH BUDAK NI... BANGGANG TAK PERNAH BERTEMPAT...

INGAT AKU NI, GILA SEKS MACAM DIA KE APA!!!


* AKU TAK RASA ITU WAJAH DIA, SBB BAHASA TAK MELAMBANGKAN WAJAH.. NI MESTI MUKA PECAH :p

Genting Highland Menyambut Norman Hakin, MEMEMY SUHAIZA dan Abby Abadi

Terpancar kebahagiaan yang mereka miliki kini dan semoga ia untuk selamanya.. 
CREDIT : MEMEY SUHAIZA

* Saya bangga menjadi salah sorang sahabat SUHAIZA SUHAIMI.. Ibu hamil yang kuat mental dan fizikal, kak abby pun KUAT gak ape? kan :)
Tiny Hand With Animated Rainbow Hearts